NA ŠTO PRIPAZITI

Vozite li ispravno svoje dijete u autosjedalici?

Kako bi dječja autosjedalica ispunila svoju svrhu, a to je maksimalna zaštita djeteta prilikom sudara, bitno je da dijete bude pravilno postavljeno

Vozite li ispravno svoje dijete u autosjedalici?

S dolaskom bebe u vaš život jedna od temeljnih stvari koju trebate, ako planirate voziti dijete u automobilu, jest kvalitetna autosjedalica. Kako bi dječja autosjedalica ispunila svoju svrhu, a to je maksimalna zaštita djeteta prilikom sudara, bitno je da dijete bude pravilno postavljeno. 

Kako bi dijete tijekom vožnje bilo sigurno važno je da autosjedalica odgovara dobi i psihomotoričkom razvoju djeteta, da je ispravno pričvršćena i da je dijete pravilno vezano. Ovo su ključne stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom stavljanja djeteta u autosjedalicu

1. Pravilno postavljanje autosjedalice u automobil

Prije samog početka dobro proučite uputstva koja ste dobili od proizvođača svoje autosjedalice. Bitno je odrediti postavljate li je s isofix bazom ili pak s pojasomAutosjedalica je ispravno montirana ako je montirana pojasevima automobila u trima točkama i ne miče se više od 2 cm. Ako je pričvršćena sustavom Isofix, sve oznake indikatora moraju biti zelene boje.

2. Pravilno postavljanje djeteta u autosjedalicu 

Djetetova stražnjica se treba nalaziti u najdubljem dijelu autosjedalice. Kada je auto sjedalica postavljena suprotno od smjera vožnje, trake pojasa trebaju biti provučene kroz utore u razini djetetovih ramena, ili malo ispod njih. Kada je auto sjedalica postavljena u smjeru vožnje, trake pojasa trebaju biti provučene kroz utore u razini djetetovih ramena ili malo ispod njih. 

Potrebno je da su trake pojasa ravne i nisu nigdje savinute ili zgužvane, te da ih ništa ne ometa. Pripazite da pojasevi s kojima osiguravate dijete u autosjedalici ne budu prelabavi, već čvrsto stegnuti.  Trake pojasa moraju biti zategnute tako da između pojasa i djetetove ključne kosti stane samo jedan prst. Naslon za glavu treba namjestiti najniže do sredine ušiju.

Prije postavljanja u autosjedalicu skinite djetetu jaknu jer debele jakne ili skafanderi ne osiguravaju čvrsto vezanje te dijete može iskliznuti.


5. Gdje postaviti autosjedalicu?

Najčešći udarac u vozilo je sprijeda i zbog toga je najsigurnije mjesto za postavljanje auto sjedalice stražnje sjedalo iza suvozačevog sjedala. Ako autosjedalicu ipak postavljate na suvozačko sjedalo obavezno isključite zračni jastuk

6. Montaža autosjedalice suprotno smjeru vožnje 

Autosjedalice koje se postavljaju u suprotnom smjeru vožnje, u poluležećem položaju, skoro u potpunosti uklanjaju rizik teške ozljede novorođenčadi. UN-ova norma R129 navodi da djeca moraju putovati u položaju suprotnom od smjera vožnje sve dok ne navrše 15 mjeseci, 13 kilograma i ne budu do visine 76 cm.

To su autosjedalice grupe 0+, poznatije kao 'jaje'. Jaje se postavlja suprotno smjeru vožnje jer novorođenčad prvih mjeseci ne može samostalno držati glavicu, a glava je u početku velika i teška u odnosu na tijelo. Bebina lubanja je mekana i savitljiva, a ligamenti u vratu su preslabi zbog čega je položaj bebe u jajetu poluležeći kako bi se umanjio rizik od preteških ozljeda. 


7. Montaža autosjedalice u smjeru vožnje

Da biste dijete mogli voziti u smjeru vožnje ono mora biti staro barem 15 mjeseci, mora imati preko 10 kg i mora samostalno hodati. Čak i kada dijete stekne sva tri minimalna uvjeta da se autosjedalica može montirati u smjeru vožnje, preporuka je da ipak dijete vozite što duže u suprotnom smjeru vožnje, barem do njegove 4. godine.

Vožnja u autosjedalici - čak i za najkraće vožnje

Kod upotrebe autosjedalice budite beskompromisni, čak i ako samo idete s djetetom do obližnje trgovine. Većina sudara s nastradalima događa se u naseljima pri malim brzinama. Imajte na umu da niti držanje u rukama niti najjači zagrljaj nisu dovoljno čvrsti i jaki da bi pružili dovoljnu zaštitu bebi u trenutku sudara. 

Sve što se u vozilu zatekne nevezano u trenutku sudara leti prema točki udarca u vozilo pa tako pri brzini od samo 25 kilometara na sat djeluje sila 20 puta jača od objekta i prema tome novorođenče od 4 kilograma u tom trenutku postaje teško oko 80 kilograma. 

Osim što svi djeci želimo najbolje upotreba autosjedalice obavezna je i prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama prema kojem se mora vezati djecu od rođenja do 150 centimetara visine u autosjedalici koja odgovara fizičkom razvoju djeteta.  

Tek kupujete autosjedalicu? Pročitajte Bazzarov VODIČ za kupnju autosjedalice!